söndag 22 september 2013

Kommer vi att få se ett annorlunda Nuggets i år?

För er som inte vet om det så är Vance Wahlberg en av mina största förebilder på coachsidan. Det är han som lade grunden till världens mest underhållande anfallsspel och som multum coacher anammat. Cal, Wright och sedan förra säsongen även Karl. George Karl som vid sin sida anställde the Zen master of AASAA-anfallet: Vance Wahlberg. I år är Karl borta, men Vance är än så länge kvar och jag hoppas att Nuggets spelar samma underbara anfallsspel där det kryllar av attacker, assist och trepoängare. Men det finns några små skillnader i Wahlbergs AASAA och den anfall som Karl spelade förra året. Jag tog del av en fantatsisk clinic med just George Karl där han talade om ett av hans mest svårförglömliga slutspelsminnen. Han nämnde inte Jordan, nej han fokuserade sin clinic på den lille kanadensaren. Steve Nash och hans coach D'Antoni (nämner honom i vartannat blogginlägg). Karl tyckte det var så förbannat svårt att försvara mot Phoenix Suns, så han bestämde sig för att sno deras bollscreenspel och framför allt pick n rolls. Detta är också den stora skillnaden mellan Karls NBA-version av det spel som Cal, Wright och Wahlberg lyckats bra med på college- och high-schoolnivå.

I en annan clinic med John Calipari och Derrick Rose berättade Rose om sina största hinder när han hamnade i NBA. Det var just pick n roll-spelet som han nästan helt hade missat när han spelade för Cal på Memphis University. Calipari erkände förstås själv att han inte gett Rose de förutsättningarna som behövdes för att spela pnp-spel men gav också en ganska god förklaring till varför. Han ville helt enkelt att Rose skulle attackera och att folk skulle hålla sig borta när han gjorde detta. Många motionfantaster fördömer screen (framför allt bollscreen) och förklarar sitt resonemang med att det sabbar spacing. Jag är beredd att hålla med till stor del men inte till fullo. Även i ett motionanfall kan bollscreen göra stor skada, förutsatt att de avlossas med rätt personal. Men Wahlbergs och Karls implementering av Dribble drive motion i NBA-världen har skänkt nytt ljus över baskethimmelen. Det visar att man kan komma långt även i NBA så länge som man gör mer poäng än sin motståndare och jag hoppas att de behåller samma anfallsspel denna säsong. Karl sa i en intervju att amerikanska spelare gillar alla att spela med boll och nu har de ett spel där alla får spela med boll, så länge som de gör något av den!
Vance Wahlberg är ett basketorakel som aldrig har vunnit överdrivet, speciellt hypermycket själv om man jämför honom med många andra. Många av dessa som har tjänat och vunnit betydligt mer  har en person att tacka för sin framgång: Vance Wahlberg. Jag hoppas och tror att han kan hjälpa oss med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar