måndag 16 september 2013

Black Mamba förgiftar sitt eget revir

Kobe Bryant är för 00-talet vad MJ var för 90-talet. Tillsammans med diverse stora namn, framför allt insidespelare så gav triangelanfallet honom 5 ringar. Det finns ett litet gäng spelare i lakers som har en särställning bland alla andra giganter. Det är de som är Lakers. Magic, Worthy, Abdul-Jabbar och Kobe. Jag har en slags hatkärlek till Kobe som beror på hans makalöst perfekta spel, men också på hans makalöst värdelösa spel. Lika bra som han spelar mot Minnesota ena natten, lika värdelös kan han vara nästa. Han skjuter väldigt mycket. Och har väldigt mycket boll. Och ett dåligt rykte. Och sätter de där omöjliga skotten. Och går till final. Och sedan off-season. Folk springer iväg från Lakers. Dwight krävde att klubben skulle släppa loss Kobe från sitt kontrakt. Ramon Sessions springer ut ur LA med sin amstaff under armen och väljer att spela back-up i NBA:s sämsta lag, Charlotte Bobcats. Han har sagt att han inte ångrar sig det minsta.
Det är ett moment 22. Av tacksamhet kan inte Lakers släppa Kobe och av rädsla så vågar de förmodligen inte, eftersom de vet att han skulle änka dem varje match framöver om de lät honom gå. Men han håller dem i en  taskig sits av flera anledningar:

1. Han har NBA:s tyngsta kontrakt på 30 miljoner dollar om året.
2. Han skall vara svår att spela med, eftersom han inte är helt bekväm med att dela bollen.
3. Trots att han fortfarande glänser, så börjar han att bli dammig. Skeppet sjunker men Kobe är kapten och han beordrar alla att sjunka med honom.
4. Han lär ha sagt att han vägrar att tjäna mindre pengar än vad han gör just nu, vilket innebär att om man släpper Pau och Nash kan man fortfarande bara erbjuda en free agent 2014 15 miljoner dollar om året; en lön som jag tror många vill ta, men inte om de ska spela andra fiol bredvid någon som är sämre än dem själva, men som ändå tjänar dubbelt så mycket. Lebron? Melo? Paul George?

Om Mamba accepterar sin ålder, ändrar sitt spel och finner sig i att ha mindre boll kommer Kobehinna med en till ring. Han kommer fortfarande ha bra stats. Men det krävs en förändring för att Lakers skall komma på fötter igen! Och "att komma på fötter" betyder inte att nå slutspelet i LALA-land. Det betyder att få en ring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar