lördag 14 september 2013

Basketens mest betydelsefulla personer - Del.1 Rötterna

Basket är en fantastisk sport och vi har gått igenom mycket för att göra den till världens i särklass mest attitydpumpade sport. Det kom inte gratis utan vägen har knatats av droger, död och åratal av förtryck. Det är förstås helt orealistiskt att tänka på sporten på det sättet när man går runt i Arabys hallar, men så var det faktiskt! Jag kommer inte ranka basketspelare utan snarare personer som påverkade vårt kulturarv.

1891skapade idrottsläraren Dr.James Naismith (osäker på om han var doktor vid detta tillfälle) basketsporten. Han ville skapa en sport som man kunde hålla på med under vintersäsongen och som inte skulle vara skadebenägen. De hängde upp persikokorgar på väggarna och man fick använda en stege för att hämta ned bollen vid poäng. Jag antar att första matchen slutade 2-1 eller något, ett resultat sim man är van vid om man sett några av de mer dystra serierna i detta land! Det var en ganska majsig sport. Korta shorts gymnastikskor med gummisula och alla hette säkert Francis, Keith och Frank.

Så småningom nådde sporten till gatorna, långt utanför YMCA:s trygga (pedofiliskandalerna började långt senare) miljö och det var här som den moderna basketen började ta form. Den första crossovern gjorde inte Bob Cousy, utan i de svarta områdena i Kansas City, Chicago och Harlem. Förtryckta afro-amerikaner började blanda jazz med sport och danser som lindey-hop integrerades i deras sätt att spela basket. Därför är Duke Ellington en av basketvärldens mest inflytelserika personer. Det var hoppande, studsande, det var ett "schysst tugg" (underbart att säga om man är 65+!) och det var galna glädjeproportioner trots att det stod ett gäng vita poliser och misshandlade en broder två kvarter bort. Utan Ellingtons musik och otaliga ballrooms hade vi förmodligen fortfarande haft shorts som stramade åt runt paketet så hårt att en suspensoar vore tvång om man önskade att bli fader någon gång i livet.

Nästa era i basketvärlden präglades av total blackness. Ellington satte en ton som andra musiker plockade upp. Vissa plockade upp toner från helt andra håll. James Brown exempelvis. Inspirerad av rock 'n' rollens showbiz och soulens lidande uttryckt genom David Ruffins danssteg, gjorde han något helt nytt av det. Den största entertainern sedan Elvis satte en ny standard och plötsligt såg flertalet NBA-spelare ut som något från Shaft. Pimpin delades i två separata innebörder, där det ena var slisk och snusk, det andra blev synonymt med casanova. Feta hattar, en kedja som kunde hålla fast solen runt jorden och ett par riktigt fina boots. Pimperiet blev ett mode och ordets mörkare baksidor försvann någonstans på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar