söndag 20 oktober 2013

Nya Lebron är en för historien - En dregglig och skrämmande ytlig skoanalys.

Någon som lyckats få sig en kik på Lebron X1? Den är fullkomligt tokfrän, snygg och framför allt väldigt symbolisk. Samtidigt som den sätter stopp för ett decennium av dominans bjuder den in oss till minst 7 år till av det samma. Pixlar och trekanter (hela skon är gjord av trekanter! Helt sant, kolla på varenda vinkel!) Det är NASA och ingenjörskonst på hög nivå och skons utseende påminner om transformers men också en hel del annat.Främst tidigare skor. Men Transformers är precis vad Lebron är. En robot som behärskar saker en människa aldrig skulle kunna göra.
Samtidigt som skon visar oss vad framtiden har att erbjuda och hur Lebron dominerar visar den något annat med. Det är en brief genom historien. 11 är ett nummer som är förevigat i NBA. Bob McAdoo bar numret under 80-talet. Isaiah Thomas gjorde det samma. Walt Frazier hade numret när han i slutet av sin karriär hamnade i Cavaliers (hör och häpna: mr. NYC var i Ohio). Men mest känd är kanske 11:an för att vara den snyggaste skon genom alla tider. Då talar jag inte om Lebrons transformers, utan Air Jordan. Air Jordan XI tog alla priser och är än idag allmänt vedertaget vara den snyggaste skon som någonsin designats. Innovation, nyskapande design och Nasa-rymdteknologi(och inspiration) samt full kontroll. Jordan XI var ingen Ferrari utan ett rymdskepp.
Nu är det Lebrons tur och i likhet med Air Jordan användes sig Nike även denna gång av romerska siffror (XI) något man inte gör med vare sig Durantula eller Kobe. I likhet med Air Jordan gör man decenniumskon till något nästan makabert. I mötet med det gamla har man dessutom slängt in lite Hardaway. Skon är tydligt inspirerad och uppdaterad av Nike Air Foamposite: skon som Penny gjorde berömd och som av många anses vara den näst snyggaste skon genom alla tider. Kuriosa men information som är ovärderlig i sammanhanget är att Lebrons favoritspelare är just Penny Hardaway och att man dedikerar skon till honom är egentligen inte en speciellt hård nöt att knäcka.Välkomna till världen LBJ XI och vi kan redan nu passa på att hälsa dessa robotar välkomna till Hall of fame. Frågan är om de kommer två eller trea för Jordan XI är fortfarande i en klass för sig.
02_20130706_07_Nike_LJ_00333_large
(bild hämtad från: www.lebronjames.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar