torsdag 31 oktober 2013

Historien of Marvin Barnes - ABA:s real spirit

Marvin Barnes är ytterligare en sådan där tragisk historia om en i slutändan tragisk men också på ett hemskt en ganska komisk karaktär. Barnes enorma baskettalang står kanske bara för 28 procent av det som ha är känd för. Resterande 92% beror på hans sagolika liv utanför basketplanen.

Barnes föddes 27 juli 1952 i Rhode Island och gick senare på hemmaplansskolan Providence. En skola där Marshoon Brooks lärde sig att spela basket några decennier senare så ni vet att de tycks vara e skola som inte bara fostrar  basketspelare utan även god karaktär. Hans smeknamnshistorik (Bad news) började redan sista året på high school då han som medlem i ett gäng försökte att råna en buss. Man hade inga större svårigheter att identifiera Barnes. Dels för hans ringa längd på 203 centimeter men kanske framför allt för att han precis vunnit regionsmästerskapet med sitt basketlag och dagen till ära hade sin State Championshipjacka på sig där dessutom hans namn var inbroderat. 1972 attackerade han, utrustad med en däckavtagare en lagkamrat på Providence och fick böta 10.000 dollar. 1976 stoppades han på flygplatsen i Detroit eftersom han hade ett laddat vapen i sin väska. Senare samma år återvände han till Detroit Pistons som var hans lag.

Senare blev han åtalad för inbrott, rån och droginnehav. Det sistnämnda tog med honom på nya äventyr bort från ABA:s glitter och glamour och ut på San Diegos karga gator där han spenderade många år. Efter ett par år av rehab startade han ett program som skall hjälpa unga människor att inte göra om samma misstag som Barnes själv gjorde. Hans NBA- och ABA-karriär avslutades 1980 och hade ett fint snitt på 16 ppg och 9.1 returer per match. Utöver det mäktade han med 1.4 blockar.

2008 hängde Providence upp hans linne i taket på hemmaarenan. Han har fortfarande skolrekord i flest gjorda poäng under en match (52). Detta rekord delar han numera med ovannämnda Marshon Brooks.

Här kan ni se Marvin Barnes stänka in 33 poäng mot Colonels. Året var 1976.

http://www.youtube.com/watch?v=HYdzKcEn7jg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar