fredag 4 oktober 2013

I Los Angeles tar polisen några extra kliv för stadens välbefinnande och trygghet

Los Angeles är en stad som numer är mer känd för sin våldsamhet än för Rita Hayworth, Clark Gable och Brad Pitt. På andra sidan av Hollywoods glitter och glamour bor crackpundarna, gängmedlemmarna och "det vanliga folket" i radhuslängor.

En snabb histoiebrief: Los Angeles våldsscen bröt ut ordentligt på 80-talet i och med ökade spänningar mellan olika etniska grupper. Koreaner fick sina affärer förstörda och nedbrända. Salvadorianer och mexikaner kom inte als överens. På Venice beach slogs latinos mot afroamerikaner och polisen trakasserade stadens medborgare i de mindre välbärgade områden.
1991 blev den Rodney King brutalt misshandlad av fyra poliser med batong och någon människa spelade med hjälp av en filmkamera in händelsen som resulterade i kraftiga spänningar mellan LAPD och stadens afroamerikanska befolkning. Det var roten till något ont som man inte riktigt sett sedan 50/60-talets medborgarrättsrörelser. Polisen hade ett hitleristiskt dåligt rykte. Välförtjänt förstås. De hade trakasserat stadens invånare i många år. Inte alla förstås men en del. Detta rykte lever fortfarande med LAPD som nu arbetar aktivt för att börja om på noll. De har därför tagit det fantastiska initiativet och startat Streetball Cops. Det är ett gäng poliser som åker runt i LA och spelar basket. Med mig och dig. Och alla andra. Husby nästa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar