måndag 23 december 2013

Draftee semi-breakdown: Joel Enbiid

Joel Embiid är supercentern född 1994 och är en av de senaste centrarna ur den afrikanska invasionen som pågått sedan 90-talet men tagit lite extra fart de senaste åren. Han har bara 2,5-3 års erfarenhet av basketspel och spelade fram tills dess volleyboll och fotboll men han utveckling är abnorm. Vissa snabbutvecklade spelare märker man skillnad på från vecka till vecka. Embiid förändras från dag till dag och just nu misstänker vissa att han kommer att gå som nummer tre i årets draft. Jag har i år sett fyra matcher med Kansas och Tony Barone, scout i Memphis Grizzlies menar att man ska se minst fem matcher, slänga bort de bästa och de sämsta så år man en ganska bra bild av vad man har för spelare. Jag tänker gå emot denna scoutningskod och diskutera Embiid.

Embiids ursprung, bakgrund och kroppshydda får mig att minnas en annan center vid namn Hakeem Olajuwon. Många fler (eller färre) likheter än så finns idag tyvärr inte då Joel är långt ifrån den insicevirtuos som "the dream" var men däremot finns där stor potential. Bill Self berömmer sin nyvunna centers passion och träningsvilja och om man jämför honom idag med den Joel Embiid som jag såg i början av oktober, kan man se ett betydligt förbättrat offensivt spel. Från att ha kommit in från bänken med främsta förmåga att blocka skott och spela försvar, till att numer ha samma främsta egenskap men dessutom kunna göra skada på den offensiva planhalvan. Så mycket förstörelse att Bill Self ropade och ville att sina spelare skulle kasta in bollen inside kontinuerligt när laget mötte Florida.

Man kan dock se att Embiid har oerhört mycket kvar att lära och skulle nog inte missgynnas av att stanna ytterligare ett år på college men då väcks ju frågan: om man rankas topp fem borde man kanske sticka direkt?
Embiid kommer att bli en bra center även i NBA men han behöver hamna i rätt lag där utrymme ges att lära sig av en bra mentor. Ge honom 2-4 år och vi kanske har en ny storcenter. Riskerna med centrar är altid överhängande och även Embiid kan komma att begränsas till försvarsfunktioner på grund av bristande begåvning gällande att ta sig förbi sin motspelare. Kan han fortsätta att bygga upp sin offensiva reportoar, vilket jag har svårt att inte se kommer att hända denna och kommande säsonger har något av de tidiga lagen i årets draft en ny storcenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar