onsdag 22 maj 2013

Slutspelsanalys

Jag har njutit under dagen. Trevlig middag med en gammal basketkollega, lite plugg och en enorm portion av basket har hunnits med. Inte vilken bakset som helst utan den som är så härlig, dvs slutspelsbasketen som dessutom är otroligt välspelad. Under mina år som ihärdig basketjunkie har jag lärt mig vissa saker. Framför allt under de sista tre åren. regel nummer ett: "Vill du vinna matcher - gör fler poäng, vill du vinna mästerskap - släpp in färre." Försvar kan inte belysas nog i detta spel som mer och mer går till att handla om olika isolationplays för hyperfysiska fenomen. Trots denna tendens så är det ett gäng lag som jobbar bäst tillsammans kvar i slutspelet. Pacers med sin briljanta startfemma hänförda av en stark frontcourt där Paul George gör ett tungt jobb på de bästa perimeterspelarna tillsammans med slutspelssensationen Lance Stephenson. Dessa två har ett imponerande retursnitt för respektive längd. Under korgen har de Roy Hibbert som "vilat" sig i form under säsongen och nu återigen gör ett kanonslutspel tillsammans med en av NBA:s mest underskattade insidespelare David West - en tank som spränger bort sina motståndare.
Jag tror att Pacers med sitt försvar på riktigt kan hota ett sargat Miami som måste få mer stöd under LBJ. Visst har de en bred bänk som bidrar och Wade/Bosh kan blixtra till och göra heroiska insatser 8iaf Wade), men deras slutspel har varit förhållandevis svårt med tanke på hur enkelt det borde varit. Det är först nu som de på pappret kommer att få möta riktigt motstånd. Lyckas man sänka ned LeBrons tempo en aning och fortsätta hålla Wade/Bosh på låga siffror, ser jag en stor och till och med övervägande möjlighet för Pacers att nå NBA-finalen i år. Heat går så långt som King James orkar ta dom - Kan han slå Blue Collar Gold swagger på egen hand?

I West slåss ett välsmort Spurs mot hungriga och starka grizzlies. Båda lagen spelar ett ypperligt försvar, men Spurs lyckas dessutom spela ett ännu mer imponerande anfall i den första matchen. Hur gör man poäng mot NBA:s bästa försvar? Man breddar och ger utrymme för attacker och tvingar dem att byta på pick n rolls. Detta öppnar upp för Spurs farliga distansskytte och så vann man första matchen ! Spelar man lika övertygande nästa match kommer Grizz få det svårt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar