söndag 5 maj 2013

6th man award - NBA-världens grammyskräp?

NBA kryllar av olika utmärkelser och varje år tillkomemr någon ny. Bäst klädde, social award, årets twittrare etcetera. Sedan finns det några priser som väger lite tyngre. Som Most improved player - priset har en ganska enkel ekvation. Den spelare som utvecklats mest i förhållande till vad folk trodde att han skulle kunna uträtta. Detta pris är ganska roligt, men också lite nödvändigt.

6th man däremot är ett enda stort hyckleri och jag ifrågasätter dagligen vilken funktion det fyller. I teorin är det en ganska fin tanke, den spelare som bidrar mest från bänken skall belönas för detta. Men hela min basketfilosofi får små krackeleringar i lacken på grund av denna prisböld. För att stapla upp det i sann svenneanda, så att även den mest trögtänkte i punktform kan se varför jag tycker som jag gör punktar jag härmed upp varför 6th man award är basketvärldens Grammy.

  • "Det handlar inte om vem som startar utan om vem som avslutar!" är ett citat som kommer väl till pass. Det blir allt vanligare att lag sätter en sämre spelare i startfemman för att få lite punch från bänken. Vad är viktigast: att starta eller att spela?
  • Minuter. Har ni sett hur många minuter per match de bästa sjätte spelarna spelar? Jamal Crawford 29.3 och J.R Smith 33. Det finns väldigt många starters som spelar färre minuter. I Clippers fanns det endast två spelare som fick fler minuter än Crawford. CP3 och Blake Griffin. I Knicks fanns det endast en spelare som spelade mer än Smith. Carmelo Anthony heter han!
  • Utifrån detta så känns det som ett totalt meningslöst pris eftersom det skall ges till den bästa bänkspelaren, men vad är egentligen en bänkspelare; en som inte startar men spelar hela matchen eller en som startar och sedan inte får se golvet igen (Fournier i Nuggets exemeplvis)? Vilken roll får "bänkspelaren" spela? Vilken roll spelar priset? Skulle det vara bättre att skapa ett pris till bästa spelaren som spelar under 17 minuter per match? Knappast. Skrota hela alltet!
Detta är ingenting personligt mot någon av spelarna utan mot priset i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar