onsdag 30 april 2014

Den ständigt återkommande rasismen har återigen fått ett ansikte.

Jag är så förbannat trött på rasism. Precis som på fundamentalism av olika slag och bristfällig kritisk kompetens. Vi ser det i Sverige, världen och matas med det från alla håll och kanter. TV ser till att generera de mest hjärnutömmande serierna och programmen de möjligtvis kan hitta och lyckas på något sätt göra dem underhållande för tillräckligt många personer för att mäkta med femton säsonger till. Sverigedemokraterna vinner mark. Facebook är det bästa forumet att visa sina sympatier eller sin avsky. De som stöttar dig blir lyriska. De som misstycker vidhåller sin ståndpunkt och så här är livet!
Grundpremissen i världen är enligt vissa samhällsvetare osämja. Vi förenar oss bara i tillfällen då X och Y har något gemensamt intresse och när detta intresse bejakats är man tillbaka till utgångsläget. Se bara andra världskriget som följdes av ett kallt krig och liknande sammansvärjningar.

Häromdagen hade rasismen nått tillbaka till NBA efter ganska många år av tystnad. Clippers GM Donald Sterling blev arg på en väninna som inte bara umgicks med mörkhyade utan hon lade dessutom upp bilder på instagram (Varsågod! Gratis reklam) där hon posade med dessa.
Adam Silver kunde inte ha en bättre men tuffare start på sitt nya jobb. Han stängde av Mr. Sterling på livslång avstängning och gav dessutom maxbötesbelopp på 2.5 miljoner dollar. Pengarna ska gå till anti-diskirmineringsorganisationer. Det är ett fantastiskt statement men händelsen i sig visar lite vilken sjuk idrottsvärld vi lever i. Lag och människor är inget annat ä brickor i ett spel. Sterling fyller sitt lag med spelare av olika färger för att tjäna in så mycket pengar som möjligt. Hur kan en människa med racistiska åsikter investera i ett lag i världens mest integrerande och multikulturella sport? Pengar eller en kärlek till sporten så stark att den övervinner tron på människan som en enhet? Det visar kanske på den kommers som idrottsvärlden numera har blivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar