fredag 4 april 2014

Big east faller samman, Buzz Williams drar men Wojo tar över. En nytändning för östern?

Tips till alla basketfanatiker där ute. Ännu mer ett tips till alla collegefanatiker, se den fullkomligt lysande dokumentären om Big East skapande, uppgång och fall. Big East är en av de olika konferenserna i collegevärlden och blev tack vare en excentrisk samt framgångsrik coach med tydliga expansionsmål som senare konvergerade över till en mer administrativ roll för att skapa ett nytt krafthus och blev just detta - ett krafthus. Det var det ljuva 70-talet och man had problem i östra USA. De stora talangerna lämnade för Pac10 och andra divisioner Dave Gavitt som den excentriske coachen hette, ville behålla talangen på östkusten och började skissera på den nya divisionen. Tack vare en nyuppstartad och okänd kanal vid namn ESPN, lyckades man sälja in det första TV-kontraktet och det tog inte många år innan St.Johns, Uconn, Villanova, Georgetown, Syracuse, Pittsburgh , Seton Hall och några fler lag slogs i blodiga bataljer. Det var blodigt! Mycket armbågar och knytnävesslag figurerade i serien som slog ännu obrutna tittarrekord.

Men det finns en sport i USA som basketen inte kan konkurrera med. Fotboll. Så småningom var man tvungen att involvera även fotboll, vilket resulterade i nya utmaningar. Expansion. Nya skolor tillkom, andra drog iväg. Till sist stack till och med Syracuse som varit med sedan starten. Vissa menar att kapitalism dödade Big East. Den drevs förut av excentriska coacher som idag ersatts av stenhårda säljpersoner. Big East förlorade sin själ.

Förra säsongen förlorade man mästarcoachen Brad Stevens till NBA. Den här säsongen drog Buzz Williams från Marquette till Virginia med motiveringen att det var svårt att rekrytera spelare till en så svag konferens. Vem fick ersätta? Ingen mindre än Steve Wojciechowski, Dukes gamla toppguard som under de senaste åren suttit vid Coach K's sida och som utvecklat några av collegevärldens bästa guarder. jag tror att Wojo blir en utmärkt ersättare och Marquette kommer nog snabbt hitta tillbaka till slutspelen.  De har ungefär ett lag per år som går en bit i in i galenmars. I år var det Creighton men tveklöst är att man behöver få tillbaka lite krut. Hitta de tunga talangerna. Kamma hem några fina TV-kontrakt och återta sin gamla glans. Kanske kan "Wojo" vara ett bra steg i rätt riktning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar