tisdag 20 maj 2014

Blir det en sweep eller 4-1 för Spurs?

Spurs går från klarhet till klarhet. Det har liksom varit deras melodi de senaste femton åren och i stunder då lagens sanna jag börjar skymta gör Spurs det samma. Skillnaden är att sporrarnas sanna jag alltid är ett sant vi. När andra lag känner hur matchen börjar glida ut ur händerna på dem, börjar man hoista, crasha och kontrollen släpps. Spurs gör tvärtom. De sätter några screens, de rör sig och sprider sin poängskörd. På något sätt är det respektlöst. Det är respektlöst att låta en av sina två stora stjärnor och enda riktiga insidehot vila 20 av 24 minuter i sista halvleken men det är Spurs. De är gamla och gör precis vad som behövs för att vinna i dessa slutspelstider.
Det är fascinerande att se hur ett lag kan spela så extremt väl utan någon stjärna. Visst, Tony Parker och Duncan är fenomenala. Gino likaså men de är gamla och samtliga i Spurs utom TP har spelmässiga dalar och berg. Det spelar ingen roll för man vinner fortfarande matcherna. De sätter några screens, rör sig och sprider sin poängskörd. Detta innebär att de varje match har ett antal spelare med heta händer. Spelet skapar heta händer, jämfört med många andra lag som låter heta händer skapa spelet.

Serge Ibakas skadas betydelse ska inte undervärderas. Thunders enda offensiva hot i perimetern är borta med vinden. Thunders enda riktigt bra bollförsvarare i posten är bortblåst (No disrespect Perk). Istället tvingas man att spela anfallsspel som inte gjorts på hela säsongen. Jag såg i andra halvlek 4 ute, 5 ute, 4 ute, post teak och 4 ute post strong. Inget tycktes hjälpa. Thundes enda hopp var att springa och det lyckades de väl inte helt och fullt med. Durant gjorde en okej match men slitagen var uppenbara. Han vill inte banga under korgen. Westbrook är fascinerande scorer och crashar hårt på returer. Han ger uttrycket "att offra sin kropp" en mänsklig avatar men tyvärr hjälper inte detta mot ett välspelande och genomdisciplinerat lag.
Thunder kommer att få det tufft. De kan förlita sig på heroiska hjältedåd signerade Durant och triple doubles signerade Westbrook men kommer de hålla i sju matcher? Med nattens match som facit är svaret ganska entydigt, nej.

Om Thunder torskar den här serien ska vi nog förbereda oss på en uppluckring av ett av NBA:s mest dominerande lag de senaste åren. Vem försvinner? Westbrook? Perkins? Det är två svaga länkar i ett lag som ha kaliber att ta sig hela vägen. Westbrook mot Love? Perkins mot lite bredd (en point guard och centervarav den ena är borderline starter)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar