tisdag 30 december 2014

Breakdown av Kentucky halvvägs genom säsongen - Vinner man hela alltet?

Tre matcher Kentucky Wildcats har beskådats och jag kan inte annat än imponeras av vilket lag som finns i Lexington. Det är en vansinnig talangnivå med 8-9 potentiella NBA-spelare. Man har fyra spelare på 215 cm plus och startande point guard är 198 cm. Detta är en välsignelse och förbannelse för Coach Cal.

I försvar är laget fullkomligt briljant. Spelarna är smarta men framför allt är de stora och fysiska nog att kunna skydda korgen på ett fantastiskt sätt. Försvaret är inte speciellt svårläst men självfallet fruktansvärt svårpenetrerat. De styr mitten, spelar en fantastisk bollpress som de kan bibehålla genom sina plutonbyten och om perimeterspelarna blir slagna står två torn och försvarar korgen. Dessutom har de en man-man- samt en 2-2-1-press som de mixtrar in med framgång. Willie Cauley-Stein är en makalös försvarare som kan spela på allt från guard till center. Tyler Ulis är absolut en av de bästa PG-försvararen i NCAA.

I anfall har vi förbannelsen för Kentuckys storlek gör dem till insidedomienrade på ett sätt som man inte riktigt varit de senaste åren. Spelet påminner om förra året (fram till March Madness) då man satte upp väldigt mycket och försökte spela på postspel. Förra året ändrade Calipari detta för att han ville ha ut Randle på golvet men i år, med den enorma storlek är jag något fundersam om man kommer att göra det samma i år. Detta tror jag dock är förklaringen till det svaga anfallsspelet. Varken Cal eller spelarna tycks vara helt inne i spelsystemen men man vinne rpå sin exceptionella talangnivå. Någonting säger mig dock att plutonsystemet kommer upplösas allt mer men också att Calipari kommer återgå mer mot sitt Dribble driveanfall. Det gjorde han förra året och man överraskade hela collegevärlden trots fantastisk talang. I år har man ännu mer talang och frågan är om man lyckas vinna trots ett anfallspel som inte håller högsta klass? Mot Louisville räckte deras försvar men Louisville saknade å andra sidan skytte, vilket kunde komprimera Kentuckys försvar ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar