söndag 30 mars 2014

Fotbollsallsvenskan är ett dåligt skämt om din mamma

Fotboll är Sveriges största sport. För oss är Zlatan större än ett helt land. Vi hyllar Zlatan när han lägger någon kaxig twitterkommentar om sin rikedom och samtidigt passar på att knäcka en utfattig men blåst Paradise Hotel-medlem. Det är okay. Zlatan är vår störste idrottsman i modern tid. Han är osvensk, något vi älskar så länge personen i fråga presterar. När det börjar gå dåligt har han attitydproblem.
Men hur mycket vi än önskar att det jag kommer säga nu vore en lögn så är det ett faktum. Vi är usla. Vårt landslag är ett skämt. Vi har en av de största, det kan vi vara stolta över men utöver honom är allting ett raserat funkishus, stadigast 1958. Svenska spel ger fotbollsförbundet hela världen för att åstadkomma en vinst mot Bulgarien, en oavgjord match mot Montenegro, en tokseger mot Malta, en skräll mot Frankrike och tio förluster mot länder rankade mellan 25-150. De skrev precis ett nytt avtal värt drygt 900 miljoner. Wow, tack svenska spel. Jag ser fram emot att se halva afrikanska kontinentens BNP pissas iväg och en journalist som drömmer om EM-guld.

För två år sedan hade vi ett av FIBA:s 100 bästa basketlag i Sverige. Världens näst största sport och vi lyckas få fram samma och stundom bättre resultat än fotbollsallsvenskan. Vi lyckas få in två spelare i NBA och flera på college och ungdomsakademier runt om i världen. Är jag bitter? Ja, självklart! Jag är inte opartisk utan ser vad basketen skulle kunna göra med tjugo procent av de pengarna som fotbollen får? Förtjänar vi de tjugo procenten? Om man ska se till marknad, som faktiskt sponsorer gör, så är svaret Nej. vi har inte alls samma publiksiffror. Vi är Sveriges mest integrerande sport. Vi har Sveriges bästa värderingar men marknaden har vi inte riktigt med oss än vilket förstås gör att svenska spel inte ser samma vinning i oss än.

Trots att allsvenskan är sämre än basketligan finns det huliganism. Ska man skratta eller gråta? Idag gråter vi, när vi läser om en man som misshandlats till döds. Misshandlats till döds i Europas gärdsgård. Det är patetiskt och tragiskt. Tackar vet jag hockey, där vi i alla fall presterar något för pengarna. Fotboll är tradition och traditioner är det bästa vi vet i Sverige. Det är därför vi serverar sylta på jul trots att 98% av Sveriges befolkning skulle föredra en Kebabrulle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar