tisdag 14 juni 2016

Reformera svensk idrott

Hela Sverige såg nog sitt eget land spela in sig i skamvrån igår. Genom backlinjen som vanligt! Sveriges fotbollsbrister blir så uppenbara och faktum är att det är en brutalt komplicerad sport om man inte kan dribbla, passa eller skjuta mål. Sveriges fotbollslandslag är i totalt avsaknad av kontroll, vilket syns så fort en motspelare vistas inom en radie av 1 meter. Stressen bllir olidlig och det börjar kännas som en uttalad taktik i det svenska lägret: "så fort ni känner er pressade ska ni tjonga iväg bollen framåt i banan. Det ger er lite utrymme att andas." Vackert blir det inte. Förvånande är det inte heller, för även under Lagerbäcks tid lyste Sverige med att inte vara snabba, passningsskickliga eller tekniska, men då fanns det kanske någon slags kontroll.
Svensk fotboll är patetisk på många sätt. Den är ungefär lika dålig som basketligan, men med 10 gånger så stor omsättning och kapital att ta ifrån. Någonstans är ett kardinalfel som måste rättas till. Vi kanske kan få fram en Zlatan var tionde år, men vem är näste? Och ännu viktigare, vart är spelarna som bara presterar och som kan göra det i en någorlunda anständig klubb. Inte Celtic eller ett bottenlag i spanska serien.

Svensk idrott behöver förändras och det handlar inte bara om fotbollen, utan även basketen, för faktum är att vi sitter i snarlika sitsar, skillnaden är kanske att svensk basket har en ljusare framtid, men vi ska förstås inte nöja oss där.
Sverige bör nog överväga att gå Belgien och Tysklands väg. Satsa på kunskapen! Utbilda tränare, sätt dem i varenda region och låt ungdomar träna och spela sin idrott. Tvinga elitlagen att spela de unga. Inför extraskatter på varje import. Gör vad som helst, men vi kan inte prata om processer om det inte genomsyrar hela systemet. Processen kan inte ta slut i allsvenskan eller ligan, utan det måste sikta högre än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar