tisdag 7 juni 2016

I min ryggsäck: Atlanta Falcons Mike Smith

Det är en lögn att jag har det amerikanska fotbollslaget Falcons gamla headcoach i min ryggsäck, men jag har däremot hans ledarskap! Det är mer intressant än allt annat.

2008 tog Mike Smith över ett lag som inte kan jämföras med något annat. Deras superstjärna Michael Vick hade precis åkt in i finkan för att ha anordnat hundslagsmål och Smith kom till ett lag i totalkaos. Det fanns ingen "röd tråd" och Smith var fast besluten om att förändra hela organisationen. Det började med att han gav varenda en i organisationen en upplaga av Jon Gordons The energy bus (också en fantastisk bok) och de bestämde för att bygga en ny positiv kultur.

Boken ger fantastiskt många intressanta tips gällande att bygga en kultur och nämner exempelvis vikten av gymråttorna som drar med sig andra, men också att det är i lag med dåliga kulturer som anonyma källor med "anknytning till laget" sprider rykten till media.
Mike Smith är en stortroende på positivt ledarskap och nämner exempelvis hur lagets rookie-Quarterback lyfter hela laget med sin arbetsvilja och ledarskap på planen, men han berättar också om vikten av delmål. Det finns mycket att hämta från Mike Smith, oavsett om du är chef för ett företag, coach, ledare i skolan eller bara behöver lite livtips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar