tisdag 2 september 2014

USA ser ganska starka ut men svagaste årgången sedan 2004.

Basket-VM är igång för sjutton gubbar!Jag njuter av det lilla jag lyckas snylta på och har haft tur att kunna se USA:s båda matcher, däremot har jag missat Litauens, Serbiens och Spaniens.
Finland var en munsbit för USA och det finns inte speciellt mycket att kommentera. Ett Finland utan förtroende från trepoängslinjen är ett kraftigt desarmerat landslag. Hela deras spel bygger på deras sagolika sänk och när det inte vill sig har det tufft i alla fall mot lag av USA:s kaliber som sätter en vansinnig bollpress och är stora nog att båda hjälpa och rotera. Jag håller dock benhårt på Finland och tror att de kan konkurrera med de flesta lag i detta VM:et! De har spelarna, spelet och sitt eminenta sisu.

Mot Turkiet fick USA betydligt tuffare. Det farliga med att så många framstående spelare fallit bort från USA:s trupp är förstås att de saknar en uppenbar go-to-guy. Dels för poänggörandet men ännu mer för ledarskap. USA har en rnastående trupp men vem är ledaren? James Harden har sagt att han skulle bli deras försvarsledare när Paul George åkte på sin skada men det har han inte visat några direkta prov på. Derrick Rose är inte i närheten av vad han var innan sina skador. Då spelade han smart och moget men just nu känns det som att glädjen att vara tillbaka är så stark att han glömmer delar av vad som gjorde honom till MVP för ett par år sedan.
Kyrie Irving är duktig men har inte mycket point guard i sig, förutom längd och rasande handles samt fart. Han leder inte och är en förbannat dålig försvarare, ingen vidare skytt och passar inte bollen så som han bör göra. Irvings styrka är synonym med alla de amerikanska guarderna. Transition är fantastiskt bländande men om han inte gör poäng själv så fattar han inte alltid rätt beslut. Många talar om bortfallen av Lebron, Durant, Melo men kanske är Chris Pauls frånvaro ännu mer kostsam för USA?

Jag tror att USA kan få fler tuffa matcher. Konsten ligger i att låta dem spela halvplansanfall. De saknar ledarskap och struktur långa stunder. Använd pick n rolls och gambla inte på passen (försök få passningarna genom penetreringar). USA har fysiken att ligga i bollbanor och dessutom utnyttja det med dunkar på andra sidan. Pick n roll-försvaret har varit trevande och roteringarna har inte kommit naturligt alls. Där är mitt vinstkoncept. Turkiet var briljanta när de foulade amerikanerna tidigt för att sakna ned deras anfall. Kan man göra det samma utan fouls och orka springa i fyrtio minuter mot ett tokfysiskt USA så ser det inte omöjligt ut för länder som Spanien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar