onsdag 28 augusti 2013

Åh Khloe, guldet blev till crack - En berättelse om Lamar Odom

Nostalgitripparna bara rusar över mig de senaste dagarna. Ena dagen är Gary Payton, en av nutidens mest fantastiska spelare. Det finns försvarare och sedan finns det Gary Payton. Det finns smutspratare och sedan finns det Gary Payton. En stor förklaring till att en annan av nutidens största spelare: Jason Kidd är just att han växte upp med Gary Payton. De var från samma hårda hood i Oakland och Jason Kidd behövde tuffa till sitt spel tyckte Payton som därför började fila på det som senare skulle bli hans signum. Hårt försvar och skitsnack.

Nästa dag hänger både T-mac och Iverson upp sina linnen och de fick varsin hyllning igår.

Igår läste jag om Lamar. Under de åren som jag slaviskt följt NBA har jag sällan skådat en sådan råtalang. Så uppenbart präglad av New York i sin versatila spelstil. Lamar Odom draftades som Clippers första val (nummer fyra i den totala draften) 1999. Odom var en 208 cm lång point forward som hade imponerande siffror under sin rookiesäsong. 16.6 poäng per match, 7.8 returer och 4.2 assist. Det är helt klart en linje som går i Magic Johnsons linje även om den snarare påminner om Lebron.
Men så började strulen att knacka på i Hollywood. Det tycks räcka med att andas den kaliforniska luften om man vill ha sig en liten tripp och 2001 innebar detta att Odom utvecklat ett starkt sinne för marijuana vilket ledde till en avstängning. Under sina år i Lakers delgav han med glädje att han var beroende av godis. Alltså sådant man äter! Detta var bara komiskt eftersom Odom aldrig spelat så bra som han gjorde när han var i guld/lila, däremot kan jag tänka att det fanns en tandläkare som var på väg att gå om Bill Gates på Forbeslistor. 2006 var nästa tragiska händelse när Lamars halvåriga son dog i sömnen. Som om inte detta var nog holkade han så småningom upp en Kardashian. Khloe hette hon och de tycktes leva lyckligt om än lite stormigt.

2011 försökte Lakers att byta bort honom mot Chris Paul, en trade som NBA stoppade, men Odoms känslor var redan förstörda och han ville bort trots att han haft de bästa åren i sitt liv i Lakers och bland annat vunnit två ringar.

Han kom inte upp till normalstandard sedan han lämnat Lakers och i dagarna kom det fram att han under två års tid varit beroende av crack. Det kanske förklarar en del av hans dalande form.

Mina topp 3 Lamar odom.
3. "Matchen mot cavs" - Jag vet inte när den spelades men alla Lakersfan vet exakt vilken match jag pratar om. Lamar Odom var just denna matchen NBA:s i särklass bäste spelare och gjorde ensam slarvsylta av ett helt lag.
2. 2010-2011 - samma säsong som trean spelade Odom sin livs basket och han tog priset Nba:s bäste sjätte man, dvs världens bästa bänkspelare. Efter säsongen tänkte han ta ett break från basketen eftersom hans kusin dog och han dessutom var med i en bil som körde på en cyklist som dog.
1. 2009, match 2 mot Houston Rockets. Odom blev nostalgisk och kom att tänka på sin uppväxt. Han ville därför gå till matchen precis som han gjorde som barn. Så han packade väskan full av skiddles (antar jag) och tog en timmes promenad till Staples center.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar