onsdag 22 oktober 2014

Mina spådomar om årets östra NBA-final

På förhand ser det här ut som ett roligt men lättläst basketår. Off-season som kunde bli så intressant blev det också men det var inte speciellt många lag som uppgraderade sin trupp till solklar favoritkvalité. Cavaliers är undantaget. Vilket lag lebron än hamnar i gör dem till potentiella finalkandidater. Addera dessutom Kevin Love och vi har NBA:s i särklass mest dominanta forwardduett. De kommer ta fler returer, göra fler poäng och assist än alla andra forwardtvåpar i NBA. Inget snack om den saken. De mest rimliga förklaringarna till att inte Cavs besitter vad som krävs för att komma till final i årets upplaga av NBA är deras ålder som lag. Många nya spelare, två nya stjärnor, en ny coach, två guarder som behöver lära sig vuxenbasket och även överge delar av sin collegeliknande spelstil. Kyrie Irving omges av ett fantastiskt manskap men jag uppfattar honom som en modern scoring firstguard. Inget fel i sig men med Love och Lebron behöver han för lagets skull göra samma resa som Tony Parker gjort. Om Michael Jordan är på ena sidan och John Stockton på andra behöver Irving placera sig i mitten. Han är ett fantastiskt offensivt hot som kan lära sig mycket av att spela med spelare som Love och Lebron. Ett stort hot förutom alla nya spelare som ska lära sig samarbeta är förstås skadebekymren. Hur många matcher kommer Lebron starta med andra femman på grund av skador på Love och Irving?

Var uppmärksamma: Trollkarlar på G
De lag som kan hota Cavaliers är förstås Bulls. Med Pau som matchar upp brdvi Noah har man en bra size under korgarna. Roses återkomst är förstås direkt avgörande för lagets framtid. Kan vi hitta samma Rose som blev MVP för ett par år sedan? Då har vi absolut ett lag som inte bara kan hota Cavs, utan tvärtom dessutom kan inneha favoritskapet.
Wizards visade förra året att man var att räkna med i NBA. Man visade prov på god defensiv (typiskt östkusten) och stundom bra anfall. Problemet var at man saknade slutspelserfarenhet, vilket Washington tog itu med i år genom att lägga till den gamle men ofta fortfarande gode Paul Pierce. Pierce är en veteran och har gjort fler slutspelsmatcher än de flesta aktiva NBA-spelarna. Även om denne herre kommer att vara stabil, ska man nog inte förvänta sig några stordåd av Pierce som spelare men för laget kommer hans betydelse kunna göra stor skillnad. Får man ihop spelet är inte NBA-Finalen helt orimlig.

Sammanfattning konferensen
Östern är svag. Även om bredden förbättrats avsevärt (det finns faktiskt andra lag än Miami, vilket vi inte sett på tre år) så har spetsen i alla fall kortsiktigt försämrats. Det finns fyra lag att slå. Bulls, Cavs, Raptors och Wizards. De sista fyra platserna är öppna. Jag tror Bobcats kommer ha en bra säsong om man får ihop de egon som de har att göra med. Rollfördelningen kan bli ett problem även här. Ett helt Heat är fortfarande av slutspelskaliber. Sista platsen tror jag att Milwaukee kan greppa, främst tack vare svagheten i konferensen. För att lyckas med detta måste man slå Atlanta Hawks och de är inte heller fy skam!

Självfallet går även Pacers till slutspel men Paul Georges olycka är en förändring helt klart i samma klass som Lebrons övergång till Cavs. Förmodligen till och med större eftersom Pacers vore en ganska solklar favorit till finalen och jag tror att Georges brutna ben har potential att förändra hela Pacers. I kombination med Stephensons "hejdå", har man visserligen en finfin trupp men saknar två av sina mest dominanta spelare. Hibbert har en fantastisk högsta nivå men ett sällsynt lågt bottenmärke. West är stabil men börjar bli riktigt till åren. George Hill kommer få ta ett ännu större ansvar, vilket jag tror han kommer klara galant men har han talangen att visa vägen för Pacers? Jag är tveksam till det och kommer därför inte bli förvånad om vi kommer att se en blowup i Indiana. Alternativet är att finna sig i en dålig säsong och nästa ta risker i och med ett åldrande lag och en stjärna som kommer tillbaka från en allvarlig skada. Ovissheten gör Pacers till österns kanske mest spännande lag.

Ringarna kommer dock att stanna i den vilda västern som behandlas nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar