onsdag 17 juli 2013

Eco Örebro är kvar i ligan och historien går på "repeat"

Soppan luktade gammal fisk och handlar till stor del om desperation, till betydande del om stolthet och till viss del räddning av ett sjunkande basketskepp, eller egenintresse.
Det hela började med att man gick ut och krävde pengar av kommunen eftersom man hävdade att en konkurs hägrade, men när kommunen inte villa betala (fullt förståeligt eftersom man precis fått ett av Sveriges finaste basketcentrum i.o.m Tegelbruket), så visade sig att de 700 000 som man lobbade för fanns där. Bra för staden? Bra för basketen? Definitivt bra för klubben som efter fyra år i basketligan fortfarande måste anses ligger i respirator. Man ska dock försöka vända trenden genom att satsa lokalt och satsa ungt. Det är en taktik som ger mig gåshud och trenden som varit dvs att varje dag är ytterligare en dag i koma, men närmare döden är faktum.

Jag älskar lag som satsar ungt. Det är kanon om man kan göra det, men tyvärr är dessa satsningar ofta bara luftslott och ordbajsning synonymt med "vi vill spara pengar!" och om man satsar ungt för att spara pengar, så spelar man ungdom av egocentriska skäl och inte för att förbättra basketen. Det får mig att må illa.

Igår diskuterade jag begreppet "satsa ungt" med en gammal ligaspelare som numera spelar i Frankrike. Vi var båda helt överrens om att ligan ofta inte var rätt forum för unga spelare. Man är tvingad att växa upp i en basketstad, så att man kan bo hemma hos päronen och fokusera helhjärtad på basketen, eftersom få lag vill spendera tillräckliga summor på "ungdom". Man spelar ju unga för att spara in summor, eller hur? Det är detta som gör ont i både kropp och själ. Att satsa ungt är synonymt med sparpaket. Inom industrierna varslar man, men på basketplanen "satsar man ungt".

Jag väntar fortfarande på ett lag som på riktigt satsar ungt. Ett lag som inte skär ned sin budget för att ta in spelare som spelar för småpengar. Varför inte ha samma budget men investera det på tränare, coacher o.dyl? Det vore att "satsa ungt"! Ge unga spelare chansen men ställ också kraven att prestera på de högre nivåerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar