tisdag 21 juli 2015

Förbered spelarna för att peaka

Förberedelser är en av de viktigaste aspekterna av coachande och spelande, oavsett idrott. Om man bryter ned allt till sin kvintessens, anser jag att det handlar om vilka mål som är aktuella (sätt dessa och arbeta med dem) samt hur vi förbereder våra spelare till att peaka. Problemet är att begreppet peaka sällan tidsbestäms och vi missar att lägga till ".... vid rätt tid!" efteråt. Hur gärna både spelare och coacher än vill det, så kvarstår faktum att det är omöjligt att peaka 12 månader om året. Det går inte på grund av att våra kroppar har begränsningar hur gärna vi än vill komma bort från det. Varenda en av årets månade behöver därför struktureras noggrannt och respekteras därefter för att undvika att spelare blir uttröttade, slitna och i värsta fall förstås skadade. Det handlar inte bara om kroppen utan även knoppen.

Exempelvis behöver jag som coach fundera på hur jag lägger upp sommarmånaderna. Sommarmånaderna kan delas upp i två perioder - offseason och preseason. Under offseason ska spelaren kanske gå upp/ned i vikt, jobba på sitt skott efter dribbling, hållning eller kroppskontroll, ja listan kan förstås göras lång på vilka eventuella aspekter man vill jobba på med olika spelare. Men att förstå de olika periodernas innebörd är viktigt, för om säsongen startar i oktober och man exempelvis i september har en spelare behöver gå upp/ned i vikt, så ökar risken markant för skador och fokus behöver förmodligen läggas om från vad som tidigare varit planerat. Respektera månaderna eller ännu viktigare: respektera spelarna!

Spelarna ska med andra ord inte vara i bäst form i september-oktober. Hur ofta har man inte sett lag som sett oerhört starka ut tidigt men sedan tappat? Kanske beror det just på att de tränat för att vara som bäst när säsongen startar snarare än när den slutar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar