fredag 6 juni 2014

Lebron kanske (bara kanske) är människa ändå?

Hela match 1 är tittad på, den är tillbakaspolad och analyserad. Det var en ovanlig match för att vara Spurs. Otaliga mängder turnovers förstörde lite av den totala spelupplevelsen. En trasig air conditioner kanske låg bakom lite. Alternativt hade man vaknat på fel sida. Alternativt inte riktigt var redo på Heats helikopterförsvar. Det bara roterar runt, runt och runt. Fantastiskt! Precis som traditionen säger, valde Spurs att lösa upp försvaret genom attacker, utrymme och passningar. Ett framgångsrecept för de flesta lag, utom just Miami heat.

Heat är ett försvarslag, alla dagar i veckan. Heat kryllar av ganska mediokra spelare som i Lebron James närvaro fylls upp av något extra och därigenom passar in i ett spel. Lebron dribblar, attackerar, skjuter, isoleras och hittar sina lagkamrater när de är öppna. Norris Cole? Hade han ens varit i NBA om det inte vore för Lebron? Hade Chalmers blivit Chalmers om inte Lebron varit där? Hade Erik Spoelstra blivit coach of the year om det inte vore för Lebron? Allt detta återstår att se den dagen Lebron inte är kvar. Jag väntar med spänning. Med hans fysik har man känt att så aldrig kommer bli fallet. Han är en produkt av stål och muskler, hur f-n skulle han kunna gå sönder? Den enda dokumenterade skillnaden mellan stålmannen och LBJ är att den sistnämnde inte tycks vara speciellt känslig mot kryptonit.
Det märks på Facebook, twitter, överallt. Varje gång som LBJ visar tecken på "svaghet" är folk där och parodierar, häcklar och skrattar över hans misslyckanden. Jag vill inte analysera varför i allt för socialpsykologiska termer, men han är helt enkelt provocerande bra. För bra. När lebron förlorar, spelar dåligt etc. är det som om Kenyas bandylandslag skulle spöa det svenska med 13-0. Det är bragder och sensationer!

Men inatt hände något som jag aldrig sett förut. Lebron var trött. Han var sliten, signalerade byten. I sista perioden satt han nästan lika mycket på bänken som han var på planen. Det är förklaringen till förlusten. Heat har nästannästan ingenting utan sin nummer 6. De kan inte skapa i anfall och förlorar spets på bakplanen med. Spurs fick göra vad de ville och på bänken satt en uppgiven kung med kramp i sitt ben. Det finns inga alternativ. James ska vara på planen om Heat ska ha tillstymmelse till chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar